2016. november 11., péntek

Gasztro - Citromos tejszínes sült halszeletek

Egyik nap a párommal nagyon megkívántunk valami finom halas ételt. Már unjuk a sima rántott hal - sült krumpli menüt, így helyette elkészítettük ezt az egyszerű, de még kicsit különleges, és nagyon ízletes fogást ebédre. 




Hozzávalók:

  • 1 kg halfilé (lehet friss vagy mirelit, nekünk épp ez utóbbi volt most itthon)
  • 4 ek. liszt
  • só, vegeta
  • bors
  • 100 g vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 citrom
  • olaj a sütéshez


Elkészítés:

  1. 1. A halat előkészítjük. Ha mirelit, akkor kiolvasztjuk, ha friss, akkor pedig csak megmossuk. Ezután nagyobb darabokra felszeleteljük.
  2. Egy tányérban összekeverjük a lisztet a sóval, borssal, vegetával, és óvatosan beleforgatjuk a halszeleteket.
  3. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és kisütjük benne a halszeleteket. Nagyon oda kell figyelni, mert ha nem mozgatjuk gyakran, akkor a lisztes bevonat könnyen odasül a serpenyő aljára, viszont csak óvatosan szabad hozzányúlni, mert könnyen szétmállanak a szeletek (főleg mirelit halnál!)
  4. Mikor mindkét oldalon megpirultak, kiszedjük a haldarabokat egy tányérra, kevés papírral felitatjuk az olajat róluk. Ezt megismételjük az összes hallal.
  5. Egy nagyobb edényben megolvasztjuk a vajat. A megsült szeleteket mind beletesszük, pár percig sütjük a vajon, majd beleöntjük a tejszínt. Itt már csak alacsony fokozatot használunk, nehogy megégjen. 
  6. A citrom héját belereszeljük, a kifacsart levét is beleöntjük az ételbe, majd megkeverjük, de itt már tényleg nagyon óvatosan, mert nagyon könnyen szétesnek a halszeletek, és akkor csak egy darabos massza lesz az egész.
Ezután már nincs más dolgunk, mint elkészíteni a köretet hozzá. Mi most csak sima rizzsel ettük, de nagyon finom párolt zöldséggel, vagy krumplival is.


Jó étvágyat!!! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése